Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2023 17:32 - Американски дрон не е убил „лидер на Ал Кайда“ в Сирия, а баща на 10 деца, докато пасе овцете си
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Американски дрон не е убил „лидер на Ал Кайда“ в Сирия, а баща на 10 деца, докато пасе овцете си

  Актуално 25.05.2023 Автор: Обективно       image56-годишният Лотфи Хасан Мисто e убит по погрешка при атака с дрон в Сирия, снимка: Twitter

Американски военни не са убили влиятелна фигура на Ал Кайда в Сирия, както първоначално обяви Пентагонът, а цивилен, баща на 10 деца по погрешка, разкри разследване на Вашингтон Пост. Семейството на убития разказа, че той не е имал връзки с терористи. 56-годишният Лотфи Хасан Мисто e бил уцелен от ракета Hellfire, изстреляна от американски дрон MQ-9 Реаper, на 3 май, докато пасе овцете си.

Той е бивш зидар, който е живял тихо в северозападна Сирия, според интервюта с брат му, сина му и местни жители, които са го познавали. Те го описават като мил, трудолюбив човек, чийто „цял живот беше прекаран в бедност“.

Операцията е наблюдавана от Централното командване на САЩ, което часове след удара заяви, без да цитира доказателства или да посочи заподозрян, че ударът с дрон е бил насочен към „високопоставен лидер на Ал Кайда“. Но сега в Пентагона има съмнения кой е бил убит, казаха двама служители на отбраната на САЩ пред “Вашингтон Пост“.

„Вече не сме уверени, че сме убили високопоставен служител на Ал Кайда“, каза единият служител. Другият, предлагащ малко по-различна гледна точка, каза: „Въпреки че вярваме, че ударът не е убил първоначалната цел, ние вярваме, че лицето е от Ал Кайда“.

През седмиците след атаката американски военни служители отказаха да идентифицират публично коя е била целта им и как е възникнала очевидната грешка.

image

В изявление Майкъл Лохорн, говорител на Централното командване, каза, че са запознати със съобщенията за цивилни жертви и продължават да оценяват резултата.

„Централното командване приема всички подобни твърдения сериозно и разследва, за да определи дали действието може неволно да е довело до увреждане на цивилни“, каза Лохорн.

Миналата година, изправена пред обвинения, че военните са прикрили минали случаи на погрешни въздушни удари, убили невинни хора, администрацията на Байдън обеща да предприеме стъпки, които според нея ще намалят подобни рискове, като същевременно обеща по-голяма прозрачност, когато се случат непредумишлени убийства.

Обикновено, когато лидерите на Ал Кайда са убити, симпатизанти обявяват смъртта им онлайн като честване на мъченичеството, каза Джеръм Древон, старши анализатор по джихад и съвременни конфликти в Международната кризисна група.  В този случай няма нищо такова.

Рита Кац, изпълнителен директор на SITE Intelligence Group, която следи отблизо онлайн активността на джихадистки организации, не откри нищо в интернет, което да подсказва, че убитият сириец е свързан с Ал Кайда. Нито една от публикациите, прегледани от Кац, не поставя под съмнение цивилния статут на Мисто.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698649
Постинги: 44655
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031